Gaasterland

In Gaasterland gaat het open landschap over in heuvelachtige met veel bos. Dit stuwwallenlandschap ligt in Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. In tegenstelling tot de overwegend vlakke provincie, is het hier juist glooiend en bosrijk. Het is er waterrijk en de natuur is er prachtig! Je vindt er moeras- en veengebieden, poelen en de Friese meren. Gaasterland staat van oudsher bekend om het Rijsterbos en het Mirnserklif. Gaasterland is bijzonder geschikt om met de fiets, wandelend, per boot of per paard te verkennen! 

Bossen van Gaasterland
De Gaasterlandse bossen zijn al in de 17e eeuw aangeplant als productiebos. Eén van de bekendste bossen is het Rijsterbos. De monumentale laan met statige eiken en beuken herinnert aan een voornaam verleden. Ook rondom het dorpje Oudemirdum vind je prachtige bossen met een uitgebreid wandel-, fiets- en ruiterpaden netwerk. Er leven zelfs dassen! Verderop in oostelijke richting bij Sint Nicolaasga zijn de Vegilinbossen. Ze zijn vrij toegankelijk.

Kliffen en Gaasten
Het heuvelachtig landschap is ooit ontstaan door gletsjers. Ze stuwden de grond op tot keileemruggen (gaasten), overdekt met een laag zand. Koudum, Warns en een groot deel van Gaasterland liggen op zulke heuvels. Deze zandige gronden zetten zich als een smalle rug voort tot de omgeving van Sint Nicolaasga. Het hoogste punt van Gaasterland is +12,70 NAP vlakbij Oudemirdum. Vanaf dit punt heb je een magnifiek uitzicht over land en ‘zee’, het IJsselmeer. Er zijn maar liefst drie kliffen; het Rode klif nabij Skarl is de hoogste en vanuit het Rijsterbos loop je zo naar het IJsselmeerstrand en het Mirnserklif. Het Oudemirdumerklif bereik je via een rolstoeltoegankelijke pad even buiten Oudemirdum. Even verderop is een prachtig strand met paviljoen.