Ovengevormd glas

Varia, Tentoonstelling

Een voor in Nederland en Europa uniek evenement dat omgevormde glaskunst in de breedste zin des woord laat zien. Veel van de objecten zijn nog niet in Nederland te zien geweest of zijn zelfs voor deze expositie gemaakt. Laat u verbazen over wat er allemaal kan met glas! De expositie is tot en met 30 december te zien in Museum Joure.

Oven gevormd glas is een bijzondere glaskunstdiscipline. Het is de combinatie van een technisch ambacht dat veel kennis vereist.
Wat doet glas bij welke temperatuur en hoe maak je daar gebruik van, is een deel van dat technische. Daarbij komt het kunnen bedienen van ovens, zaag- slijp- polijst en zandstraal-apparatuur en het kunnen werken met de verschillende materialen om mallen van te kunnen maken: zoals zand, gips, alginaat, siliconen en keramiek.
Creativiteit laat een enorme verscheidenheid aan sculpturen ontstaan. Glas dat zo breekbaar is, maar toch ook sterk, kan worden gevormd tot tere beeldjes en robuuste sculpturen, kan licht vangen, kleuren en verspreiden.
De conservator van de expositie, Steef Hendriks, legt de lat hoog. “Ik wil een expositie die de moeite waard is om twee uur voor in de auto te zitten. En natuurlijk is niemand objectief -ook ik niet- en valt over smaak niet te twisten. Maar ik kan er wel voor zorgen dat wat er op de expositie staat, van hoge kwaliteit is en zo volledig mogelijk laat zien wat met deze techniek kan.”
Dat het een bijzondere ervaring is, laat het groeiende aantal bezoekers zien. Dat de kwaliteit van het geëxposeerde hoog is, laat het groeiend aantal verkopen zien. Glazen sculpturen, zowel figuratief als abstract, die door middel van mallen in ovens worden gemaakt. Deze techniek is enigszins vergelijkbaar met het gieten van bronzen beelden. Het resultaat is afhankelijk van het materiaal waarvan de mal wordt gemaakt (zand, gips, keramiek) maar ook van hoe lang en hoe warm het glas wordt gestookt. Omdat elke glaskunstenaar een eigen stijl heeft, is er een grote verscheidenheid van sculpturen. Op www.ovengevormdglas.nl kunt u een indruk krijgen van wat voorgaande jaren te zien was. 

Wanneer?

Vanaf Zaterdag 4 november 2017 tot en met Zaterdag 30 december 2017

Dag Van Tot
Zondag 14:00 17:00
Dinsdag 10:00 17:00
Woensdag 10:00 17:00
Donderdag 10:00 17:00
Vrijdag 10:00 17:00
Zaterdag 14:00 17:00

Contactgegevens

Geelgietersstraat Model.NdtrcItem.HouseNumber
8501 CA, Joure